16 juni 2009

Tema: Fransk design - Tolix

Det skrivs om Tolixstolarna överallt nuförtiden känns det som. I DN Bostad i söndags var det en artikel om Tolix och i senaste numret av Vårt Nya Hem var de numrets designklassiker. Flera bloggare har skrivit om stolen eller pallen den senaste tiden. Bilden ovan kommer från Sköna hem.

Tolixstolarna finns i två olika varianter och som pall i två olika höjder. Varianten till vänster ovan, Marais A Chair, tillverkades år 1934 av Xavier Pauchard. Den lite bredare , Marais A56, skapades 1956 av hans son Jean. Bilderna är från Design within reach.

Stolarna och pallarna tillverkas av galvaniserad eller lackad plåt och finns i många olika färger. Bilden till vänster hittade jag hos the Style files och är fotad i Rie Elise Larsens hem.

Denna bild och bilden på pallen ovan är från Design within reach. Läs mer om Tolixstolarna på Tolix hemsida (endast på franska för tillfället) eller hos Husligheter. Tolixstolarna produceras fortfarande och kan till exempel köpas hos Urban Living eller Broarne. De kostar knappt två tusen kronor styck.

Inga kommentarer: